Kontainer Copenhagen Hvad er bæredygtigt læder

Læder er et spildprodukt

Har du tænkt over, hvad bæredygtigt læder vil sige? Har du en holdning til det? Eller måske tænker du mere over oksekødet i køledisken end dine sko og tasker? Jagten på kødet er i hvert fald gået ind for politikerne, som ihærdigt forsøger at få os til at spise mindre kød til fordel for grøntsager.

Agendaen er vigtig. Vi kunne ikke være mere enig. Det læder der bruges til bl.a. sko og tasker er imidlertid et spildprodukt, som konsekvens af at vi (i hvert fald stadig i 2024) spiser oksekød, ost og drikker mælk. Selvom det selvfølgelig er godt, at vi kan udnytte spildproduktet, så er det ikke alene nok til at gøre det til bæredygtigt læder.

Det er mindst lige så vigtigt, at det håndteres ansvarligt igennem garvningsprocessen. Både når det gælder sikkerhed for mennesker og hensyn til miljø. Samtidig er det relevant at holde levetiden på animalsk læder kontra genanvendt polyester/PU-læder/vegansk læder op imod hinanden. Er holdbarheden 1-2 år eller 5-10 år? Vores overbevisning er, at animalske lædertasker fremstillet i høj kvalitet både holder længere og værdsættes mere. Hvilket er afgørende for, at vi passer godt på det.

Vi skal alle gøre vores bedste for at forlænge levetiden. Både som forbruger og producent. Vi står altid klar til at hjælpe dig og din Kontainer godt videre med vores Gratis Repair Service, hvis det skulle blive nødvendigt. Hvis du går efter langvarige læderstyles, der holder længere end blot sæsonen ud, og samtidig vælger en ansvarlig forarbejdet lædertaske, så er læder efter vores mening det absolut mest bæredygtige materiale på markedet.

Læder har så mange kvaliteter. Det er slidstærkt. Det er holdbart. Det er bionedbrydeligt. Det er velegnet til at reparere. Og ja, så gør det jo ikke noget, at det også er pænt, lækkert at se på og røre ved. Glemte vi at sige, at det dufter noget så sweeeet?!

 

Hvordan garves læder ansvarligt?

Læder skal garves for at opnå blødhed, holdbarhed og fleksibilitet. 80% af læderindustrien på verdensplan anvender krom til at garve. Det er en udbredt misforståelse, at det krom der anvendes er et meget giftigt kemikalie. Spids lige øre her, for der er nemlig forskel på krom.

Der er her to varianter: Krom(III) og Krom(VI). Sidstnævnte er nemlig helt afgjort møghamrende giftigt, mens Krom(III) findes naturligt i din krop og i mange fødevarer – både kød og grøntsager. Krom(III) betragtes ifølge lægevidenskaben som et hjælpestof for insulin og kan købes som kosttilskud.

Det krom som garverierne anvender er imidlertid Krom(III). Der hvor misforståelsen ofte sker er, at Krom(III) kombineret med lys, varme og fedtstoffer kan omdannes til krom(VI) under ukontrollerede forhold. Derfor er det så afgørende vigtigt, at garvningen foregår professionelt og under ordnede forhold.

En kedelig indskudt bemærkning er, at det bestemt ikke er alt læder, der er ansvarligt produceret. Langtfra. I mange lande er der ikke reguleret lovgivning omkring udledning af spildevand og arbejdsforhold. Skulle du have mod på at se, hvordan lædergarvning ser ud i Indien, så tag et kig på denne lille Youtube video. Og ja, det foregår stadig i 2024. Disclaimer: ikke for sarte sjæle!

Garverier indenfor EU er pålagt at teste og kontrollere læderet for krom(VI)-værdier, og sikre at de opfylder EU’s krav om grænseværdier gennem REACH-forordningen (REACH står for Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals).

Nå, hvad betyder det så? Jo, i praksis betyder det, at når vi indkøber læder til produktion af en en Kontainer, så har vi fokus på at EU-lovgivning, heriblandt REACH, er overholdt og at garveriet har eksterne certificeringer til at sikre, at grænseværdier er overholdt. For netop at sikre det mest mulige bæredygtige læder.

 

 

Hvilke certificeringer har Kontainer-læder?

LWG-Gold awarded læder

Det læder, vi bruger til alle Kontainere er garvet i Italien, hvor huderne kan spores til Europæisk oprindelse. Det er certificeret med en LWG Gold Award. Ja, og hvad er så det, tænker du? LWG står for Leather Working Group og er en anerkendt non-profit organisation på tværs af læderbranchen, der står for at certificere ansvarlige og mere bæredygtige garverier.

I deres bedømmelse indgår følgende forhold:

  • Vand og energiforbrug
  • Affalds- og spildevandshåndtering
  • Luft og lydforurening
  • Sporbarhed
  • Sundhed og sikkerhed
  • Kemihåndtering
  • Overholdelse af forbudte stoffer og kontrol af Chromium VI

Så når vi anvender ’LWG Gold Awarded’ læder til en Kontainer, så er det et bevist valg for at kunne tilbyde det mest ansvarlige læderprodukt. Ikke mindst er det vores ansvar som producent – overfor miljø og medmennesker – at støtte op om en ansvarlig garvning af læder.

 

CO2-neutralt læder

Siden 2022 har garveriet været CO2-neutralt, både når det gælder direkte og indirekte udledninger. Klimaaftrykket er beregnet ud fra de internationale standarder ISO 14064-1 og ISO14067, som definerer hvordan man beregner og afrapporterer emissionen af drivhusgasser.

Det lyder ret teknisk, og det er det egentligt også. Der er mange elementer i denne ligning. Men i bund og grund har man analyseret livscyklussen på 1 m2 færdigbearbejdet læder. Ud fra dette tal har garveriet så arbejdet med at reducere udledningen. Alt fra at omstille energiforbruget til vedvarende energi og solpaneler, reduktion af energiforbrug, reduktion og mere genanvendelse af vandforbrug, reduktion af kemikalier, mm. Den resterende CO2-udledning er til slut blevet elimineret ved opkøb af grønne CO2-kvoter.

 

Arbejdsmiljø, sundhed og sikkerhed

Udover det miljømæssige aspekt af bæredygtigt læder, så er arbejdsvilkår for medarbejderne mindst en ligeså vigtig del. Garveriet som vi samarbejder med arbejder intensivt med arbejdsmiljøledelse gennem ISO 45001 certificering. Kontinuerligt arbejder de med at forbedre arbejdsvilkår, sundhed og sikkerhed for medarbejderne.

Garveriet opgjort i tal:

  • De har i alt 948 ansatte, hvoraf 69% er mænd og 31 % er kvinder
  • 99% ud af alle er på en kontrakt som fastansat
  • Gennemsnitsalderen er 46 år
  • Gennemsnitlig ansættelsestid er 13,5 år
  • 60% af de ansatte er oprindeligt fra Italien. 40% er fra ikke-EU lande (heriblandt Ghana, Serbien, Indien og Senegal)
  • I 2022 fik de i alt 948 ansatte 4500 timers sikkerhedstræning

 

ISO-certificeringer

Derudover har det italienske garveri fokus på kvalitets- og miljøledelse med certificeringerne ISO 9001:2015 og ISO 14001:2015.

 

Skulle du have spørgsmål eller er nysgerrig på at vide andet om bæredygtigt læder, og hvad vores holdning er, så er du som altid velkommen til at kontakte os.

 

Kh. Camilla

Ejer, designer & taskeelsker // Kontainer Copenhagen