Vilde-Black-Friday-tilbud_Kontainer

 

Du kan helt sikkert få vilde Black Friday tilbud mange steder i dag. Bare ikke hos os.

 

Overforbrug er absolut den største klimasynder i modebranchen. Forbruget af tøj og øvrige tekstiler i Danmark er steget med 30 % gennem de seneste 10 år.

 

Hvorfor? Formentlig fordi vi kan og har lysten. Tøj er blevet så billigt, at vi bliver fristet til at købe mere, end vi har brug for – og butikker og webshops er gode til at lokke med konstant udsalg og tilbudsfester som Black Friday.

 

Men hey. Tænkte du over, hvilket land der producerede dit sidste køb? Tænkte du over grunden til, at det var så billigt? Havde du et reelt behov, eller havde du blot lyst til nyt? De fleste ville svare nej, nej, nej.

 

Black Friday, Black Week eller Black November, som det for mange butikker og webshops har udviklet sig til, er det perfekte eksempel på et uansvarligt forbrugsmønster.

 

Kvalitet, kvalitet og atter kvalitet

Kvaliteten er afgørende for et produkts levetid. Kan det betale sig at reparere? Eller smider vi det bare ud, og køber nyt, fordi det er mere bekvemt?

 

Vi danskere anskaffer os i gennemsnit 16 kg. tøj om året, hvilket resulterer i, at vi skiller os af med ca. 90.000 tons på landsplan. Meget tøj er bevidst produceret i en dårlig kvalitet, for at få os til at købe nyt oftere. Det er blevet en del af den fast fashion strategi som mange modebrands har fået gigantisk succes med i dag. Moderigtigt, billigt tøj produceret i en lynhurtig fart.

 

Det kan kun lade sig gøre, fordi produktionsomkostninger og kvalitet holdes ekstremt lave. Den billigste arbejdskraft findes i verdens fattigste lande, hvor størstedelen ikke engang tjener en løn, de kan leve af. Kun 0,6% af prisen på en t-shirt går til arbejdsløn til syersken.

 

Køb lidt, men godt

Det er tydeligt, at modeindustrien ikke formår at regulere sig selv med et Black Friday show, der blot bliver vildere og vildere for hvert år. Det er miljøet og de lavt lønnede i forsyningskæden, der betaler den højeste pris. Men i lige så høj grad er det ikke økonomisk holdbart for mindre butikker og webshops, som taber på bundlinjen ved at skulle konkurrere med store giganter.

 

Hos Kontainer tager vi stærkt afstand fra Black Friday. Vi har de samme faste priser året rundt. Det synes, vi er mest fair – både overfor vores kunder, miljøet og vores dygtige håndværkere i Portugal, som fortjener en fair pris og behandling for deres arbejde.

 

Vi er overbevist om, at der skal lovgivning på banen for at se en ændring i udsalgsmønstret. Som forbruger kan du stemme med din pengepung. Vi har alle et ansvar for ikke at bidrage til overforbrug og klimabelaste vores miljø unødvendigt, men det kan ikke stå alene.

 

Der er ingen tvivl om, at den mest miljørigtige løsning ville være intet at forbruge overhovedet. But let’s be real. Hvis du skal forbruge, så er vores bedste råd at prioritere at købe lidt, men godt.

 

  • Tænk over hvad du reelt mangler (undgå impulskøb)
  • Vælg et kvalitetsprodukt (det holder længere, du bliver gladere for det, og om nødvendigt vil det kunne betaler sig at reparere)
  • Vælg et produkt i de mest bæredygtige og miljøvenlige materialer
  • Støt slow fashion produkter (mindre sæsonræs giver mindre spild)
  • Vælg et produkt som er socialt ansvarligt produceret (det giver god samvittighed)

 

Så er du allerede rigtig godt vej 🙂